Nov
30
2014

Christian Langballe om julemanden og vold i hjemmet

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

julemand 

Jeg så julemanden kysse mor, er på mange måder en interessant sang. Idag gik min hustru og sang den, og det fik mig til at tænke over en passus i sangen, hvor barnet siger: "Og hvor ville far dog have leet, hvis han havde stået og set, julemanden sådan kysse mor!" Det tror jeg kommer helt an på i hvilket socialt samfundslag, den pågældende scene udspiller sig.

Lad os for eksempel placere scenen i nordsjælland. Den velholdte men måske lidt forsømte rigmandsfrue, der normalt får sin tid til at gå med skønhedsbehandlinger, bage på sin tennistræner og snakke om de nyrige med sine rigmandsfrueveninder, møder julemanden i den mørke gang. Hun mærker en ukendt fornemmelse af eventyr, som langt overgår hendes eskapader med tennistræneren og lader sig villigt forføre af den eksotiske julemand. Faderen ser optrinnet og ler. Mest fordi han nu i følge deres ægtepagt kan lade sig skille fra kvindemennesket og installere den yngre og hottere sekretær. Jo vist. Far han ler.

Hvis man på den anden side placerer optrinnet i nordbyen i en større dansk provinsstad hos en ung familie, hvor moren, lad os kalde hende Lonnie og faren (Kasper - kaldet Dunken) bor med deres noget forsømte unge, som for tiden er under observation for mulig vanrøgt i hjemmet, så tror jeg, julemandens snaven med Lonnie ville afføde en lidt mindre lystig reaktion. Stemningen er sat. Dunken har gjort et betydeligt indhug i hjemmets forsyning af blå X-Mas. Lonnie går ud i gangen og støder på julemanden. Han er lidt overrasket over at møde hende. Hun står der med sit lidt for afblegede hår, sit røvgevir og sine falske øjenvipper og blinker til julemanden. Han forsøger med et spædt "Øhh undskyld mig!!!", men hun har lyst til at straffe Dunken for at have taget for mange bajere i køleskabet, så hun kaster sig glubsk over den stakkels julemand. Han forsøger febrilsk at værge for sig, hvilket får Dunken til at høre løjerne og komme ud i gangen. Her konfronterer han julemanden med følgende ord: "Hva' satan? Skal do lægge an på min dame?" Julemanden forsøger desperat at forklare sig: "Nej, nej på ingen måde!" Dunken råber nu: "Hvad satan, er hun ikke pæn nok?" Hvorefter slag falder, Dunken griner højlydt "HAHR HARRH HAN BLØDER!!!" Julemanden flygter forslået og må efterfølgende en smut omkring Grønland, for at blive syet sammen af sine medicinnisser.

Glædelig jul.

Christian Langballe

Billede af julemand fundet her

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.