Jan
23
2012

Christian Langballe om dødsstraf

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

electricchair500

Så læste man lige på Ekstrabladets hjemmeside, at hver 5 dansker går ind for dødsstraf. Avisen citerer en undersøgelse, som Rambøll har lavet. Derefter fortæller den, at over halvdelen af avisens læsere på debatsiden nationen! går ind for dødsstraf. Næ dog? Hvad kan man mon konkludere ud fra de to tal?

Først og fremmest kan man konkludere, at hver femte dansker er en snævertsynet, middelalderligt tænkende, forkvaklet idiot. Ja IDIOT! Man kan derefter konkludere, at mindst halvdelen af de læsere, som har deltaget i Ekstrabladets egen undersøgelse af holdningen til dødsstraf, ligeledes er IDIOTER! Men det er måske mindre overraskende. Nu kan skal man jo ikke skære alle over en kam, så bare fordi man læser Ekstrabladet, behøver man jo ikke være dum. At sandsynligheden for at man er det, så er væsentligt forhøjet, er en ganske anden sag. Derfor er man altid lidt på gyngende grund, når man går ind på ekstrabladet.dk. Man risikerer sin intellektuelle sundhed. Men på den anden side, så er det bare svært at følge med i kendis-gossip, bare damer, og dyr-som-kan-utrolige-ting, hvis man ikke læser med derinde.

Det er selvfølgeligt vigtigt engang imellem at få dødsstrafdebatten på dagsordenen, så man kan udskille idioterne fra de normale. Udskille folk, som tænker på andre end dem selv, fra de tosser, der mener, at samfundet da sagtens kan slå ihjel - hvis man altså er 100% sikker på at forbryderen er skyldig. Netop de 100% er jo omdrejningspunktet. For kan man være 100% sikker. Vidner kan huske forkert. Politiet kan have lavet fejl. Alene risikoen for justitsmord - som jo i dødsstrafsammenhæng ikke blot er et luftigt begreb om udskyldigt dømte - men derimod MORD med samfundets accept, er nok til, at dødsstraf aldrig burde komme på tale. 

De senere år har budt på en række sager i det amerikanske retssystem, hvor DNA-beviser har renset dødsdømte fanger fra alle anklager. Det alene burde få amerikanerne til at genoverveje deres indstilling til dødsstraf. Hvis man finder en række uskyldige fanger, som har siddet på dødsgangen i årevis, så er der nok en ret stor risiko for, at et par udskyldige er røget i svinget undervejs. 

Så til de idioter, som stadig synes at dødsstraf er helt i orden, bør man spørge: "Hvordan ville du have det, hvis du sad i stolen for en forbrydelse, du ikke havde begået?" Rædslen er ubeskrivelig. 

Så lad os endnu engang stå sammen overfor fjolserne, og gøre det dem klart, at dødsstraf ikke har nogen berettigelse - nogensinde. Vi skulle jo gerne forestille at være oplyste.

Christian Langballe

Billedet er fra det amerikanske kongresbibliotek.

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.