Jan
08
2012

Christian Langballe om mænd og sygdom

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 640px-Pharyngitis

Jeg skranter sgu lidt for tiden. Et urimeligt halsonde og dertilhørende snotinvasion har ramt mit kranium. Det er rent faktisk synd for mig. Nu er jeg jo ikke typen, der klynker. Jeg gider bare ikke ligge vågen om natten, fordi mine mandler føles som betændte bylder, hver gang jeg synker, eller at slimen flyder ned i luftrøret, hver gang jeg vender mig i sengen - med kvælningsagtig hosten til følge. Det er da lidt træls. Men mine trængsler har fået mig til at spekulere lidt over fænomenet "mænd og sygdom." Hvorfor er det så ekstra slemt for en mand at være syg? Svaret er, det er det da heller ikke. Det er noget, nogle andre har fundet på. Det, der nok er anderledes, end når andre er syge, er, at mænd for en gangs skyld kommunikerer deres følelser. En ting, som vistnok til dagligt i mange sammenhænge efterlyses. Derfor skal man nok imødekomme mandens følelser under sygdom, idet man her møder ham i et ganske andet humør og med en ganske anden trang til kommunikation end ellers. Mænd har også brug for omsorg. For at blive set. For at føle sig forstået. Derfor er mandens tilstand under sygdom nok det bedste tidspunkt, at nå ind bag den hårde maskuline facade og se mennesket bag. Prøv det en gang. 

Så næste gang en mand i din omgangskreds får den frygtede "mandeinfluenza" så husk at ynke ham. Stryg ham med hårene. Tal med ham og vis ham at du forstår hans lidelser. Det manglede da bare.

Det er nu lidt interessant hvorfor "mandeinfluenza" kun rammer mænd? Hvad er det i kvindernes gener, som beskytter dem? Det er lidt af et mysterium. Jeg tror, at de kraftige instinkter, som gør kvinden i stand til effektivitet og overblik i hjemmet, har noget at gøre med immuniteten. Kvinder har ganske enkelt ikke tid til ynk. En anden ting er af mere grundlæggende karakter. Jeg så engang et program om forskellene på kvinder og mænd - altså rent teknisk, hvis man kan formulere det sådan. Slutkonklusionen var, at rent genetisk var kvinder ganske enkelt langt mere velkonstruerede end mænd. De sammenlignede kvinder og mænd med den håndværksmæssige udførelse af henholdsvis Mercedes og en hvilken som helst bling-agtig amerikanerslæde fra 60'erne. Masser af chrom og lir, men talentløst sat sammen. Det var så sat over for kvinden, som blev sammenlignet med metodisk tysk grundighed i den håndværksmæssige udførsel.  Detaljerne fra programmet må man slå op, hvis man har den slags biologiske lyster. Jeg synes bare, at det giver enormt meget mening. Kvinder er bare bedre skruet sammen - og så er de også flottere. Just sayin'

Christian Langballe

Billedet er fra Wikipedia - for information om rettigheder klik her

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.