Jan
05
2012

Christian Langballe om valgretsalderen

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 Grundloven 1849_-_samtidigt_tryk

Min fætter linkede forleden til et indslag fra DR, hvor Johanne Schmidt-Nielsen diskuterede Enhedslistens forslag om at sænke valgretsalderen til 16 år. Indslaget havde et skær af satire over sig - blandt andet havde de udsat nogle 16-årige for indfødsretprøvens spørgsmål, hvilket de bestemt ikke klarede overbevisende. Endeligt deltog Jesper Langballe sidst i indslaget, hvor han kaldte Johannes argumenter for noget barnagtigt bavl. Mere om det senere. 

Jeg har siden gået og tænkt lidt over det med valgretsalderen. Det har altid slået mig som ret uretfærdigt, at når den kriminelle lavalder lå hvor den gjorde, så gav det ingen mening, at man skulle være 18 år for at kunne stemme. Man er i princippet gammel nok til at blive sat i spjældet men ikke til at have indflydelse på de love, man kan dømmes efter? Der er et indbygget paradoks i den problematik. 

På den anden side er spørgsmålet, om man virkelig vil risikere at få en samling hormonforstyrrede teenagere i folketinget? Som Jesper Langballe påpeger i indslaget, så følges valgret og valgbarhed ad. Det vil sige, at hvis man nedsætter valgretsalderen, så kan 16-årige også vælges. Det har jeg også tænkt over. Lige nu er valgretsalderen 18 år. Det er jo ikke ligefrem fordi folketinget er overrendt af 18-årige? Thor Möger Pedersen er 26 år, og hans unge alder bliver hele tiden kommenteret. Jeg ved, at yngre folk end ham har været i folketinget, men gennemsnitsalderen er jo ikke ligefrem i Bacardi Breezer-segmentet på Borgen vel? De unge mennesker, som i tidens løb har været i folketinget har jo heller ikke ligefrem været årsag til skandaler - i hvert fald ikke mig bekendt. Dem kan meget ældre medlemmer sagtens selv stå for. 

Derfor giver indvendingen mod at 16-årige i hvert fald ikke er modne nok til at sidde i folketinget absolut ingen mening. Hvis valgretsalderen blev nedsat til 16 år, og en 16-årig skulle have talent og talegaver nok til at overbevise titusinder af vælgere - for ikke at tale om vedkommendes vælgerforening, som jo opstiller folk - så er vedkommende nok værdig og dygtig nok til at sidde i folketinget. Antagelsen, at alder alene skulle diskvalificere folk, er ærlig talt ret tynd. 

En ting er sikkert. Tosser i folketinget har ikke ung alder som parameter. Folks placering langt til højre i det politiske spektrum har langt større indflydelse på fjollefaktoren. Sådan cirka lige omkring Langballe og Co's taburetter - altså Langballe Jr selvsagt.

Christian Langballe 

Tjek i øvrigt indslaget med Johanne Schmidt-Nielsen og Jesper Langballe her

Kommentarer  

 
0 #1 Fætter Christian 07.-01.-2012 09:20
Det er da dejligt at du kunne blive inspireret af mit indlæg :-)

Du har dog ikke formået at overbevise mig endnu. Der er medicinske forsøg der viser, at en persons hjerne ikke er færdig med at udvikle sig før engang i 18-20 års alderen[1]. Det bliver bl.a. brugt som argument mod at unge drikker[2].

Derudover skriver du at det at en 16-årig bliver valgt, betyder at vedkommende nok er værdig og dygtig nok. Til det vil jeg bare påpege at selvsamme Jesper Langballe blev valgt ind to gange, at Morten Messerschmidt er valgt 4-5 gange, at Pia Kjærsgaard er valgt tæt på 10 gange, at Ronald Reagan og George W. Bush blev valgt 2 gange, samt at slagermusik er voldsomt populært!

Min pointe er at folk træffer ret dårlige valg. Desuden (for at blive lidt latinsk): Argumentum ad populum[3].

[1] http://www.vfhj.dk/default.asp?PageID=549
[2] http://www.alkoholdialog.dk/print.aspx?id=1825
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum
Citater
 

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.