Dec
13
2011

Christian Langballe om kildebeskyttelse

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 Skrmbillede p_2011-12-13_114314

Sig mig lige engang? Er journalister idioter? Jeg kender flere, som har læst på journalistskolen. De er faktisk ret fornuftige folk. Derfor undrer det mig virkeligt meget, at medierne og dermed også journalisterne har haft så travlt med den der kildebeskyttelse, når det gjaldt spindoktorer og andre i magthavernes tjeneste, som ville udnytte medierne til at fremme politiske mål. Kildebeskyttelsen er til for, at den lille mand kan afsløre de magtfuldes rænkespil, uden at blive offer. Sgu da ikke for at en eller anden manipulerende spindoktor upåagtet kan lække dette og hint uden konsekvenser. Det er helt i hegnet. Problemet består jo nok i, at medierne og journalisterne er blevet bange for politikerne og deres pressefolk. Når fødekæden går fra dem og ned til journalisterne, så er det klart, at ingen er interesserede i at bide den hånd, der fodrer dem. Kan I huske scenen i Kongekabale, hvor den nyansatte journalist i skikkelse af Anders W. Berthelsen går den magtfulde politiker spillet af Søren Pilmark så meget på klingen, at politikeren truer med at ødelægge journalistens karriere - ved at sørge for, at han aldrig vil få interviews med folk i hans parti? Det er naturligvis fiktion, men mon ikke den slags findes bag Christiansborgs mure? Det skulle da være mærkeligt. Rygmarvsreaktionen, som de fleste politikere har, når en sag er ugunstig, er jo at lukke i som østers. Nogle gange i så bogstavelig forstand som da Rønn Hornbech lavede sin berømte "silent treatment" af en nysgerrig journalist. Faktisk har vi jo set truslerne i levende live, da Bertel Haarder flippede råddent skråt, fordi han fik spørgsmål, han ikke kendte i forvejen. Helt ærligt? Er det kotyme? At politikerne får spørgsmålene i forvejen, så de kan synkronisere deres forklaringer og måske endda aflyse interviewet, hvis det ikke lige passer dem? Ja, ja jeg ved da godt, at nogle spørgsmål er svære at svare på uden forberedelse, men at man ligefrem begynder at skabe sig, fordi man får et spørgsmål man ikke var forberedt på? Herre Jemini!

Politikerne er jo afhængige af pressen til at få deres budskaber kommunikeret ud. Det burde jo være omvendt. Hvis en politiker skabte sig, burde pressen kollektivt sige: "Nu slapper du af kammerat - hvis du altså ikke ønsker at blive lagt på is?" Så skulle de nok falde til patten. Det samme gælder spindoktorernes placering og manipulation af pressen. Hvis en spindoktor henvender sig til en journalist med en "hemmelig historie", så er lækagen da ofte det vigtigste. Det dur da ikke, at de folk opererer uden for demokratisk kontrol. Det er sgu ikke en bananrepublik, vi lever i. Hvis Rasmus Tantholdt får en henvendelse fra en spindoktor som Jakob Winther, der vil lække oplysninger, som potentielt kunne bringe folk eller ligefrem riget i fare, så er det sgu da en langt bedre historie, end at hæren sender Jægerkorpset i krig. Hvad skulle de ellers lave. De er jo eliten af eliten. Skal de bare sidde og trille tommelfingre, mens almindelige jenser agerer kanonføde? Kildebeskyttelsen i denne sag er misforstået. WInthers bevæggrunde for lækagen, forudsat at Tantholdt naturligvis taler sandt, er tågede. Hvilke politiske mål, skulle den opnå? Det eneste, som den tilsyneladende afstedkom, var at hans chef måtte gå af, og han selv kom under kraftig beskydning for at skulle havet lækket oplysningerne - der var jo ikke mange mistænkte dengang. Nu dukker sagen så op igen. Den tidligere regerings beskidte undertøj vejrer i vinden. Som Rokokoposten.dk skriver, så er det lige før oppositionen burde gå af. Deres moralske fundament smuldrer på den sandgrund, det er bygget på.

Christian Langballe

Billede er en skærmdump fra ekstrabladet.dk

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.