Dec
04
2011

Christian Langballe om julesange

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 Santa-eop2

Jeg var forleden igang med at øve til en lille juleoptræden, hvor min svoger og jeg synger julen ind for de ældre på et lokalt ældrecenter. Det er en dejlig tradition, som vi altid gerne stiller op til. I den forbindelse skulle vi jo øve vores repetoire. Vi blev blandt andet enige om, at synge "Jeg så Julemanden kysse mor." Det fik mig til at tænke på den uskyldige naivitet, som mange julesange ligesom den er skrevet med. Lad mig lige starte med at slå fast, at jeg naturligvis har fattet, at julemanden i sangen er faren. Det ved knægten bare ikke. Men hvis man nu tog lige præcis den sang og satte den ind i en mere socialrealistisk sammenhæng, kunne man få nogle interessante historier ud af den. 

Den lille dreng springer ud af dynerne for at kigge gennem døren, som står på klem. Her ser han julemanden kysse mor. Men istedet for at far ville le, hvis han så dette, forestiller vi os i stedet. at den fordrukne jealousidisponerede far ankommer til scenen. Hvad ville der ske? Jeg kan næsten se overskriften for mig. "Julemanden gennemtævet i trekantsdrama i Gellerup. Faderen anholdt. Lille dreng overværede overfaldet." Det ville sandeligt ændre lidt på sangens uskyldige indhold.

Men hov? Er den sang så uskyldig endda? Den lille dreng er jo vidne til et længere forspil i forældrenes tydeligvis avancerede sexliv. De går ind for rollelege og er måske endda eksibitionister. Det er jo potentielt sygt, hvordan de skamløst udstiller deres seksuelle udskejelser for deres lille uskyldige søn. Han bliver mærket for livet. Det er jo komplet freudiansk det her. Man skal jo heller ikke tænke længe over, hvad tredje vers i sangen ville handle om. I andet vers står der jo, at hun trækker ned i Julemandens vams. HOLD da op mand? Det er vist godt, tredje vers aldrig blev skrevet (eller i hvert fald aldrig udgivet). For mage til erotiske undertoner skal man da vist lede længe efter. Havde den sang været skrevet i Amerika, så havde de fundementalistisk kristne med sikkerhed lyst den i band.

Jeg har også tit tænkt på, hvad der ville ske, hvis Julemanden blev ond, og besluttede sig til at overtage verdensherredømmet? Et almægtigt væsen, som kender folks ugerninger, og som er istand til at nå rundt om alle verdens skorstene på en enkelt nat, må naturligvis råde over en enorm magt. Hvem siger, at Julemanden ikke på et tidspunkt lader sig korrumpere af denne magt. Det skete for Troels Lund Poulsen, så det kan ske for Julemanden. Det ville blive en dystopisk verden, fyldt af magtliderlige nisser og overdænget med glitterstads. Mange brokker sig over, at forretningerne begynder juleræset allerede i starten af oktober - ja jeg så faktisk de første juleagtige nipsgenstande i en reklame allerede i slutningen af september. Forestil dig, hvilken rædsel det ville være, hvis Julemanden tog magten og gennemtrumfede jul hele året? Et kvalmende overflødighedshorn af kager, glögg og Wham 365 dage om året? Tanken er næsten ikke til at bære. 

Men mon ikke Julemanden allerede er død? Jeg tænker, at enten russerne eller amerikanerne fik øje på ham på radaren under den kolde krig, og gav ham og Rudolf et jord-til-luft missil lige i slæden. Så et eller andet sted enten i Uralbjergene eller Alaskas ødemark ligger de forkullede rester af Julemanden og Rudolf. R.I.P.

Glædelig jul.

Christian Langballe

Billedet er hentet fra Wikipedia - for information om rettigheder klik her

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.