Nov
22
2011

Christian Langballe om langhårede fyre med skæg og briller

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 777937 13272493

Der er en lille undseelig styrke af mænd af særlig støbning, der holder universet sammen. Mange vil sikkert tro, at det er the Men in Black, men sådan forholder det sig nu ikke. Nej det er De Langhårede fyre med skæg og briller, som med utrættelig ildhu, fungerer som det klister, der forhindrer selve universets stof i at gå op i limningen. Prøv at tænk på en simpel tur med en bus eller på en tur med undergrundsbanen i London eksempelvis. Der vil altid være en langhåret fyr med skæg og briller til stede, som sikrer at den store koncentration af mennesker ikke sætter selvforstærkende svingninger i gang, som kunne true med at rykke universet fra hinanden. Han vil ofte stå som en klippe i det oprørte menneskehav og fungere som bølgebryder. Nogle vil irriteres, men tænk på hvilken vigtig funktion han varetager.

For et par år siden var jeg i London på studietur med mit billedkunsthold. Vi havde været rundt på National Gallery og Tate Modern, og var efter en begivenhedsrig dag på vej hjem til hotellet. Jeg troede, at jeg havde vagten på vej hjem i undergrundsbanen. Det gav ligesom mening, når nu jeg alligvel skulle den vej. Men tror I så ikke, at jeg møder en anden langhåret fyr med skæg og briller i toget. Mine elever spottede straks, at noget i universet rokkede på sig. De betragtede ham og jeg. Nu priser vi langhårede fyre med skæg og briller os af at have styr på vores vagtplaner. For det kan jo i sagens natur have vidtrækkende konsekvenser, hvis en vagt bliver glemt. Så vi stod der i toget. Forlegne og alligevel pinligt bevidste om hinandens tilstedeværelse. Når jeg betragtede ham, kiggede han væk. Når jeg så på mine elever, kunne de fortælle, at han indgående betragtede mig. Hvis det ikke havde stridt imod al britisk høflighed, ville jeg have henvendt mig til ham og spurgt: "Øhh undskyld, men er det dig eller mig, som ikke har fået memoet?" Han ville sikkert i ren og skær befippelse over den tydelige fejl nægte et hvert kendskab til noget som helst og sige: "Undskyld hvad sagde du? Jeg aner ikke hvad du taler om!" Jeg ville svare: "Ja, jeg har ikke fået nogen besked om, at der skulle være en anden langhåret fyr med skæg og briller på dette tog. Men jeg vil ikke afvise, at det er min fejl!" Heldigvis nåede jeg ikke at konfrontere ham med problematikken, før han skyndsomt stod af. Det får mig til at konkludere, at fejlen lå hos ham og ikke mig. Jeg havde jo ikke fået memoet. 

Selv om styrkens evne til konsekvent at have styr på de langhårede beskæggede og brillebærende fyres gøren og laden, har jeg faktisk oplevet endnu et kiks i planlægningen. Endda et af de større. Da jeg startede på Nordisk sprog og litteratur, fandt jeg til min store bestyrtelse, at en langhåret fyr med skæg og briller gik på det samme hold som mig. Det betød jo 2 års tilstedeværelse på ugentlig basis i det samme lokale. Jeg måtte simpelthen konfrontere ham. Så jeg henvendte mig til ham og spurgte: "Sig mig, er der noget jeg har misforstået? Jeg troede, jeg var den langhårede fyr med skæg og briller på dette hold." Han så på mig med bestyrtelse, men fastholdt at han var rigtigt placeret. Så var det at det slog mig. Det var jo min skyld. Jeg skulle gå på sidefagsholdet, men måtte tvunget af omstændighederne følge et hovedfagshold. Jeg kontaktede straks planlægningskontoret, men her vurderede de, at universets sammenhængskraft var særlig stærk på Århus Universitet. Så vi blev tilladt at gå på hold sammen. 

Prøv at lægge mærke til de langhårede fyre med skæg og briller næste gang, du færdes rundt omkring i verden. Det giver en særlig tryghed at vide, at vi er derude og sikrer din fortsatte eksistens. Selv tak.

Christian Langballe

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.