Tolerance

"Vi skal vise respekt for andre menneskers særpræg. Vi skal ikke spørge, hvad de kan lære af os, men hvad vi kan lære af dem."

Nysgerrighed

"Tænk sig engang hvad kulturel mangfoldighed kan bidrage til vores samfund. Hvem siger, at det er os, der har set lyset? "

Åbenhed

"Vi lærer kun noget om os selv, ved at spejle os i andre. Derfor er et åbent sind en nødvendighed, hvis vi vil udvikle os som et positivt samfund."

Fremtid

"Enhver, som mener, at lukket selvtilstrækkelighed er nøglen til vores fælles fremtid, er blind for de vidunderlige muligheder en åben og positiv livsindstilling medfører."

Nov
02
2013

Christian Langballe om politisk naivitet

 

Sikker computer 

Affæren med Edward Snowdens afsløringer bliver ved med at kaste interessante sager af sig. På det seneste har selveste Kansler Merkel udtrykt sin harme over afsløringen af, at hendes personlige Handy (mobiltelefon på tysk) var blevet aflyttet af NSA: Det varen god portion hykleri forbundet med den sag, for hun havde ikke specielt travlt med at lufte harmen, da det "bare" var almindelige tyskere, det gik ud over.

Den sag har jo naturligvis fået nogle journalister til at stille Helle Thorning spørgsmål om, hvorvidt hun tror, danskere - og måske endda hende selv - er blevet aflyttet. Men nej. Statsministeren har bestemt ingen grund til at tro, at amerikanerne kunne have den mindste interesse i at aflytte danskere endsige en dansk statsminister. 

Nu vil jeg på ingen måde sidestille Helle T, med Mutti Merkel. Der er simpelthen er format til forskel. Alligevel må man nok konkludere, at Helle Thorning enten er ufatteligt dum (hvilket jeg bestemt ikke tror om hende) eller også er hun ufatteligt naiv (hvilket hun måske er). Den sidste mulighed er naturligvis, at hun for at holde sig på god fod med Barack O. holder gode miner til slet spil.  Det kan selvfølgelig også være, at hende og Barack har en lille sms-flirt kørende. Hvem ved?

Imidlertid kan jeg for min dyd ikke forstå, hvad fanden den naivitet skal til for. De største politiske ledere i Europa - Merkel og Hollande - siger amerikanerne midt imod og kræver svar på de skandaløse afsløringer. Barack O. er så presset, at han er blevet nødt til at adressere problematikken. At det så nok kun er varm luft for at lukke kæften på kritikerne, er er anden sag. Når Snowden-affæren engang har lagt sig, vil NSA med sikkerhed fortsætte deres aflytninger. Enhver, der tror andet, er naiv. Jeg kunne bare godt tænke mig, at Helle T stod last og brast med de andre europæiske statsledere.

Forleden hørte jeg et ret godt argument i radioen. Nogle har sagt, at harmen over Snowdenafsløringerne er hyklerisk, fordi alle stater spionerer mod hinanden. Imidlertid gik argumentet på, at nok spionerer alle mod alle, men ingen andre end amerikanerne har den tekniske kapacitet eller de nødvendige ressourcer til at aflytte i den skala. Så argumentet, med at alle spionerer, holder ikke. De kan simpelthen ikke gøre, hvad amerikanerne gør - på globalt plan.

Det eneste man kan gøre, er at forsøge at beskytte sig selv. Kryptere sine data. Bruge sikre forbindelser. Gøre det så svært som muligt for NSA at kigge en efter i kortene. Ellers ender vi i en Orwellsk dystopi - hvis vi ikke allerede er der.

Christian Langballe

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.