Okt
21
2011

Christian Langballe om Gaddafi

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

399px-Muammar al-Gaddafi_at_the_AU_summit

Misforstå mig nu ikke. Jeg er ikke tilhænger af diktatorer, men derimod ret stor tilhænger af human behandling af fanger og retssikkerhed. Så at udtrykke glæde, over at Gaddafi tilsyneladende blev likvideret af en rasende menneskemængde, burde danske politikere holde sig for gode til. Selv hvis de rent faktisk var glade for, at et menneske er blevet dræbt uden rettergang, burde de ærlig talt holde det for dem selv. Hvis det er holdninger, de inderst inde dyrker, at alle i princippet ikke er lige for loven, så synes jeg, det har nogle uhyggelige undertoner. Vil man kunne forestille sig forbrydelser begået i Danmark, hvor dom uden rettergang ville være i orden? Gaddafi burde have været bragt for den internationale domstol i Hagh og efterfølgende have afsonet en eventuel dom i et Europæisk land. Hvorfor ikke retsforfulgt og dømt i Libyen? Fordi han ikke ville være garanteret human og fair behandling. Så enkelt er det. Det er de principper, vi forsøger med ret elendig succes at udbrede i verden. I ved demokrati og princippet om en retsstat. Det er jo det, vi banker de andre i hovedet med, når de ikke lever op til vores standarder. Og vi kan være helt sikre på, at det nye Libyen ikke ville overholde nogen af de principper, hvis Gaddafi var blevet stillet for retten. Han var sikkert blevet klynget op dagen efter sin dom, uden mulighed for appel, ganske som vi så det med Saddam. Man kan ikke ligefrem påstå, at det er den type retssystem Danmark er gået i krig for at fremme. I Danmark har vi jo også en holdning til dødsstraf. Det er en ret grusom straf at idømme nogen. Tænk hvis de var uskyldige? Det har man jo set talrige eksempler på i USA på det seneste, hvor fanger, som har siddet på dødsgangen i årevis, bliver renset af nye DNA-beviser. Blot tanken om justitsmord, burde afholde et samfund fra at benytte denne straf. Jeg er ret sikker på, at Gaddafi ville have været skyldig i masse ting, men selv diktatorer har folk til det beskidte arbejde. Hvad med dem? Argumentet med at folk bare parerede ordre holder jo ikke rigtigt. Kan en diktator være det helt alene? Gaddafi har uden tvivl været en grusom mand, men selv en som ham, uanset hvor ussel og "ond" han måtte have været, fortjener ikke at blive hevet ud af et kloakrør og pløkket ned for åben skærm. Det gør ingen. Så selvom man kan glæde sig over, at Libyens folk er frit, bør man afholde sig fra at glæde sig over et menneskes død. Selv et menneske som Gaddafi.

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.