Okt
04
2011

Christian Langballe om konfirmationsforberedelse

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 kirke

 

Det har aldrig givet nogen mening for mig, at konfirmationsforberedelsen skulle ligge i skoletiden. Hvorfor skal folkeskolen og folks private religøse overbevisning blandes sammen? "Tradition" siger nogle. "Vores samfund bygger på kristne værdier", siger nogle (sikkert de samme). Nu er det jo langt fra alle borgere i vores land, som er kristne eller for den sags skyld religiøse. Nogle er ligefrem ateister. Hvorfor skal deres børn forulempes af de, som vil konfirmeres..? Der går jo i rigtigt mange skoler to timer om ugen til konfirmationsforberedelse. Og ganske ofte (man kunne vove at sige (næsten) altid.) er der ikke erstatningsundervisning i de timer for de børn, som ikke skal konfirmeres. Jeg kender en del lærere, der synes, at denne praksis er ret dum. En grundpille i vores religionssyn er jo netop, at religion er en privat sag. Derfor virker det ret fjollet, at der skal gå kostbar tid fra en i forvejen tidspresset folkeskole til noget så personligt som konfirmation. Bevares, jeg ved da godt, at det betyder meget for de børn, som efter moden overvejelse og uden skelen til fest, gaver og presset fra kammeraterne, vælger at melde sig ind i de religiøses klub. Men skal der gå tid fra de andre? Rent faktisk går der jo også værdifuld tid fra konfirmanderne in spe. De kunne jo rent faktisk lære noget brugbart i de førnævnte to timer om ugen. Jeg er overbevist om, at folkeskolens lærere kunne finde mange interessante emner at tage op i netop de to ugentlige timer, som ville blive eleverne og måske endda samfundet til glæde. Så kunne konfirmationsforberedelsen jo passende lægges om lørdagen, søndagen eller måske endda om aftenen på hverdagene. Måske ville man få en lidt bedre pejling på, hvor alvorlig gudfrygten egentlig er hos de kære små. Mit bud er, at folkekirken ville få svært ved at konkurrere med fodbold, computerspil og forældrenes behov for at tilbringe kvalitetstid sammen med projektbørnene. Det er jo så bekvemt, at den slags foregår i skoletiden. Ganske som det plejer. 

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.