Aug
26
2012

Christian Langballe om Neil Armstrong

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

603px-Neil Armstrong_pose

Jeg ved ikke, om det stadigvæk forholder sig, som det gjorde i min barndom. Om små drenge stadigvæk drømmer om at blive astronauter? Da jeg var knægt, var Neil Armstrong en af mine helt store helte. Tænk sig at være den første mand på månen. 

Amerikanerne taler om "the right stuff", når de første astronauter skal karakteriseres. En samling frygtløse militærpiloter, som uden tøven kastede sig ud i rumkapløbet og indfriede Kennedys løfte til den vestlige verden. Amerikanerne nåede månen på under 10 år. Astronauterne skulle være robuste, begavede, og frem for alt i besiddelse af et ekstraordinært mod, som almindelige mennesker sjældent ville kunne udvise.

Selvom det bestemt stadigvæk kræver helt særlige egenskaber at blive astronaut, så er der nu noget særligt, ja nærmest mytologisk, omkring disse første pionerer, som med is i maven klatrede op i toppen af en rumraket fyldt med eksplosivt brændstof og lod sig skyde ud mod det uendelige univers. 

Jovist var rumkapløbet politisk motiveret af den kolde krig, men det ændrer ikke på, at de landvindinger, både amerikanerne og russerne gjorde i 60'erne, har haft afgørende betydning for verden, som den ser ud idag. 

Det fascinerende ved Neil Armstrong var, at han var utroligt ydmyg omkring sin rolle som første menneske på månen. Andre mere utiltalende typer ville nok have forsøgt at kapitalisere på det faktum - men Armstrong var overraskende (for en astronaut) nede på jorden omkring al virakken. Han gav sjældent interviews, men når han udtalte sig, var det med vægt. Jeg kan huske, at han på et tidspunkt kommenterede konspirationsteorierne, der omgærder månelandingerne. Jeg kan ikke huske den præcise formulering, men så vidt jeg husker var det noget i retning af, at det ville være både dyrere og langt sværere at fake månelandingen end rent faktisk lande på månen. 

Nu er han død i en alder af 82 år. Den lille dreng inden i mig sørger lidt - men når man har en bedrift bag sig, som Neil Armstrongs - så bliver man aldrig glemt. Mine børn skal i hvert fald kende navnet - og ordene.

Christian Langballe

Tilføj kommentar


Sikkerhedskode
Opdater

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.