Dec
16
2011

Christian Langballe om Amerika

Vigtigt, åben i et nyt vindue. PDFUdskrivEmail

 

 640px-US Marine_Corps_War_Memorial_Iwo_Jima_Monument_near_Washington_DC

Jeg har et utroligt ambivalent forhold til USA. På den ene side, så er jeg vildt fascineret og begejstret for landet, dets kultur, og de folk jeg kender derovre. På den anden side, så bliver jeg gang på gang forfærdet over den uhyggelige indskrænkethed, som præger amerikansk politik. Lige nu er republikanerne ved at finde ud af, hvem der skal udfordre Obama i det kommende præsidentvalg. En efter en falder de på de mest latterlige fodfejl, som mest af alt vidner om ignorance i verdensklasse. En kandidat måtte se sin drøm om det ovale kontor smuldre under en live-debat på tv, hvor han ikke kunne huske, hvilke ministerier han ville nedlægge. Han skulle huske tre af slagsen. En anden blev bedt om sin holdning til Obamas politik i Libyen - hvorefter han gik i stå - han vidste ikke hvad, der skete i Libyen.....Helt ærligt? Men han faldt jo så på en sexskandale. Faktisk så er det ikke disse fjolser, jeg finder mest foruroligende. Det er dem, som ikke falder igennem i tv-debatterne, jeg er bange for. I USA er det jo først og fremmest pengepungen, som bestemmer, hvem der gør sig godt i politik. Jeg siger ikke, at man kan købe sig til præsidentposten, men man kan i hvert fald ikke blive præsident, uden at have en solid pengetank i ryggen. Hvis man har det, og i øvrigt ikke dummer sig for meget på nationalt tv, så kan man blive præsident. Også selv om man måske er dum som en dør - eller blot ualmindeligt uvidende om verdens forhold.

Vi taler meget om, at Kina er ved at udvikle sig til en ny supermagt. Vi taler meget om, at USA er i krise. Det hjælper fandme ikke på krisen, hvis endnu ubegavet republikaner kommer til. Obama har ikke indfriet de forventninger, amerikanerne og resten af den vestlige verden havde til ham. Men på den anden side, så skulle han nærmest også have gjort vand til vin og vandret på Geneserat sø, for at folk ville have været tilfredse. Forventningerne var jo urealistiske til at begynde med. Imidlertid er han ikke ubegavet eller mangler indsigt i resten af verden. Der er jo en grund til at europæerne elsker ham. Han ved, hvem vi er. Han ved, at vi ikke lever i stenalderen og bliver slået med næsegrus beundring, hvis vi kommer til Amerika og ser, at de har biler og vaskemaskiner (Woooohh) Nej, Obama ved godt, at vi kan det samme som amerikanerne. Problemet er, at det ved rystende mange amerikanere ikke. De tror, at resten af verden er tilbagestående og på alle måder misunder USA. Problemet opstår, når de mennesker vælger en ligeså idiotiske præsident. Så har vi balladen. Verden bør håbe på, at Obama får 4 år mere, og at der til den tid, er en ligeså begavet demokrat til at tage over, hvor han slipper. 

På den anden side, så er USA også bare et fantastisk land at besøge. Jeg har familie i Los Angeles, som jeg har besøgt flere gange. De er aldeles fornuftige mennesker og helt utroligt gæstfri. De er ikke imod Darwin. De tror ikke, at jorden er flad. De ved, at Danmark ikke er hovedstaden i Sverige. Kort og godt er de den slags amerikanere, man kunne ønske sig nogle flere af. 

Christian Langballe

Billedet er fra Wikipedia - for info om rettigheder klik her

Bliv involveret...

Er du enig med de synspunkter, som kommer til udtryk på denne side, og kunne du tænke dig at give dine holdninger til kende, så kontakt mig. Indlæg, der ligger i tråd med mine modtages gerne.

Hvem er jeg?

Jeg er 35 år gammel. Cand.Mag i kunsthistorie, mediefag og dansk. Gymnasielærer i Randers. Far til to. Multikunstner og glødende humanist.